Slováci utŕžili od Švajčiarov debakel 0:5 vo finále Arosa Challenge

15.12.2012 Celý región

Arosa 15. decembra (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti obsadili na druhom turnaji sezóny Arosa Challenge 2012 vo Švajčiarsku druhú priečku. V sobotňajšom finále proti domácemu výberu utrpeli debakel 0:5.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka dokázali domácim ako tak konkurovať iba v prvej tretine. V druhej ich "Helvéti" prevalcovali a troma gólmi rozhodli o svojom triumfe v zápase aj na celom turnaji.

Švajčiarsko - Slovensko 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)
Góly: 17. Cunti (Bodenmann), 21. Suri (Sbisa, Plüss), 27. Brunner (Streit), 33. Bodenmann (Cunti, Hollenstein), 57. Bezina (Hollenstein, Vauclair).
Rozhodcovia: Prugger, Wirth - Rohrer, Wüst (všetci Švaj.)
vylúčenia: 8:7 na 2 min
presilovky: 1:0
oslabenia: 0:0.

Švajčiarsko: Berra - Streit, Diaz, Seger, Sbisa, Weber, Josi, Vauclair, Bezina - Savary, Monnet, Brunner - Suri, Plüss, Rüthemann - Cunti, Hollenstein, Bodenmann - Stancescu, Bieber, Gardner
Slovensko: Hudáček - Starosta, Valábik, Sloboda, Mezei, Švarný, Stehlík, Mikuš - Vandas, Surový, Záborský - Hovorka, Špirko, Haščák - Tybor, Školiak, Chovan - Majdan, Lušňák, Zagrapan - Sýkora

Zo začiatku sa hral taktický hokej, na oboch stranách dominovala hra zo zabezpečenej obrany a ani jedno mužstvo sa príliš nehrnulo do útoku. Slováci pohrozili po štyroch minútach, keď strieľal Haščák, ale s jeho pokusom si poradil pozorný Berra. V ďalších minútach sa už hostia museli brániť. Švajčiari však počas dvoch presiloviek nepredviedli dokopy nič. Nebezpečná bola iba Brunnerova snaha pretlačiť puk cez ležiaceho Hudáčka. Od 12. minúty hrali v početnej výhode aj hostia a Berru preverili Valábik aj Záborský, ale bez gólového efektu. V 14. minúte sa Stehlík predral pomedzi domácich obrancov, ale tiesnený už nestihol poriadne zakončiť. To sa však podarilo v 17. minúte domácemu Cuntimu, ktorý bekhendom otvoril skóre - 1:0. O minútu neskôr vypálil Streit a domáci sa po následnej dorážke tešili z druhého gólu. Rozhodca ho po porade správne neuznal, keďže Streit trafil Hudáčka priamo do masky.

Švajčiari si to vynahradili hneď v úvode druhého dejstva. Po rýchlom protiútoku sa dostal puk k Surimu, ktorý strelou spomedzi kruhov zvýšil na 2:0. V 24. minúte hrali Slováci presilovku a Záborský mal ideálnu šancu znížiť. Z metra síce prestrelil ležiaceho Berru, ale aj celú bránku. V 27. minúte bolo už 3:0, keď domáci premenili presilovku. Nahodený puk sa odrazil od zadného mantinelu späť k bránke, Hudáček si nepostrážil pravú žŕdku a Brunner zasunul puk za jeho chrbát. Švajčiari aj naďalej diktovali tempo hry a súpera do ničoho nepúšťali. V 33. minúte pridali už štvrtý gól. Conti prekľučkoval po krídle, prihral Bodenmannovi, ktorý si nakorčuľoval z druhej vlny a nekompromisne zakončil. Slovákom následne vyšla jedna z mála brejkových akcií, keď po krídle unikol Tybor, ale Majdan Berru neprekonal.

Slováci sa v úvode tretej tretiny pokúsili o tlak, vypracovali si aj zopár príležitostí, no na gól to nestačilo. Švajčiari bez väčších problémov kontrolovali priebeh zápasu a stále hrozili z protiútokov. Vůjtekovým zverencom nepomohli ani dve presilovky po sebe a v závere ešte inkasovali z hokejky Bezinu - 5:0.

Hlasy:

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Nezačali sme zle, až do prvého gólu sme hrali vyrovnanú partiu. No boli sme veľmi impotentní v útoku a to trvalo celý zápas. Po prvom góle už Švajčiari ovládli hru a zaslúžene zvíťazili."

Július Hudáček, brankár SR: "Výsledok je pre nás veľmi krutý. V prvej tretine sme mali zbytočne veľa vylúčení a to nás stálo veľmi veľa síl. Síce sme to ubránili, no dostali sme prvý gól. Myslím si, že ak by sme ho dali my, Švajčiari by boli pod tlakom. No dali ho oni a potom sa zápas vyvíjal celkom v ich prospech."

Tomáš Starosta, kapitán SR: "Ťažko sa hľadajú slová, prehrali sme 0:5. Prvých desať minút sme hrali vyrovnanú partiu, boli sme lepší, no ten prvý gól akoby nás uspal. V druhej tretine sme mali veľa vylúčení, zbytočne dlhé striedania a preto sme dostali góly. Z takýchto zápasov sa musíme učiť."

Tomáš Záborský, útočník SR: "Keď nepremeníme šance, tak nemôžeme vyhrať. Keby som dal gól na 1:2, mohlo to byť inak. Mal som možnosť zakončiť po ľade a nemal som sa snažiť to zdvíhať. Mal som to premeniť, na to nie je žiadna výhovorka."

Michael Vandas, útočník SR: "Do zápasu sme išli s tým, že chceme vyhrať, ale nepodarilo sa nám to. Z vyložených šancí sme nedali góly a to nás mrzí. Som veľmi rád, že mi tréner dal možnosť hrať. Je to pre mňa taký vianočný darček a dúfam, že to nebolo naposledy."
 

Vyberte región